Fiscaal kader ZZP Zorg
(laatste update 10 november 2023)
In juli 2023 hebben de Nederlandse GGZ, ActiZ, NFU, NVZ, VGN en Zorgthuisnl met de ministeries van VWS, SZW, Financiën en de Belastingdienst een intentieverklaring ondertekend: het Beheersingsmodel Zorg. Belangrijk onderdeel hiervan is het Fiscaal kader ZZP Zorg. Deze zou zorginstellingen duidelijkheid moeten bieden rondom de rechten en plichten bij de inhuur van zzp’ers.
Hiermee lijkt de zorg de eerste sector waar men afspraken wil maken om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en in welke gevallen een opdracht wel als zelfstandige kan worden gedaan.
Doel van het Beheersingsmodel Zorg is duidelijke en uitvoerbare regels rondom de inzet van zzp’ers.
Fiscaal kader ZZP Zorg uitgesteld!
De gezamenlijke zorgkoepels, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) hebben echter besloten de invoering van het Fiscaal kader ZZP Zorg (voortaan ‘fiscaal kader’) uit te stellen tot in ieder geval 1 juli 2024. Het fiscaal kader zou oorspronkelijk 1 januari a.s. ingaan.
Reden is dat de BoZ onaangenaam verrast is door de timing en vooral de inhoud van het gepubliceerde wetsvoorstel Wet VBAR. Terwijl de BoZ dacht met de ministeries van VWS, SZW en Financiën (mede namens de Belastingdienst) tot een sectoraal en werkbare regelgeving te komen lijkt het wetsvoorstel het fiscaal kader juist te doorkruisen.
Het wetsvoorstel maakt het namelijk vrijwel onmogelijk om een opdracht door een zzp’er te laten invullen.
N.B.: dit geldt althans vooral voor zzp'ers die ook werkinhoudelijke aansturing ontvangen. Wanneer alleen sprake is van 'ingebed werken' wordt het 'ondernemerschap binnen de opdracht' belangrijk als tegenwicht c.q. als contra-indicatie voor een loondienstverband.
De BoZ vreest onder andere een grote uitstroom van zzp’ers uit de zorg wanneer zij in loondienst worden gedwongen.
Doel van het fiscaal kader is het bieden van duidelijke regelgeving omtrent de inzet van zzp'ers in de zorg en (daarmee) het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Daar staat de BoZ nog steeds vierkant achter en men hoopt dat de invoering van het fiscaal kader alsnog, zij het met vertraging dus, ingevoerd zal gaan worden.
Strikte eisen
Het fiscaal kader stelt strikte eisen wat betreft kwaliteit en zelfstandig ondernemerschap, zoals een maximale duur van een opdracht (7 maanden) en het aantal uur/ week bij een opdrachtgever (maximaal 28 uur). Daarnaast verplicht het kader een zzp’er minimaal 2 opdrachtgevers binnen een fiscaal jaar te hebben.
Op dit moment dus uitgesteld
Vanuit de BoZ kwam via de internetconsultatie recent forse feedback, want fel tegen het wetsvoorstel. De komende maanden wordt spannend welke kant het gaat opvallen, mede met de a.s. verkiezingen.
Meer lezen over Starten als zzp GZ-psycholoog, psychiater of verpleegkundig specialist GGZ (freelance / interim)